Ultrasnelle, licht expansieve constructielijm op PU-basis. Uiterst geschikt voor het watervast verlijmen van de meest gebruikte bouwmaterialen op poreuze ondergronden. Vochtbestendig D4. Lees meer
Product
Ultrasnelle, licht expansieve constructielijm op PU-basis. Uiterst geschikt voor het watervast verlijmen van de meest gebruikte bouwmaterialen op poreuze ondergronden: droog en vochtig hout, rubber, beton, polystyreen en PU-schuim, rotswol, glaswol en metalen. Vochtbestendig D4.
Volumes
310 ml
Eigenschappen
• Uiterst snelle uitharding: handvast binnen 15 min
• Gebruiksklaar
• Gemakkelijk verwerkbaar, loopt niet na uit koker
• Voor binnen- en buitengebruik
• Ook op licht vochtige ondergronden
• Hoge afschuifsterkte (hoger dan 110 kg/cm²)
• Vullende eigenschappen door gecontroleerde opbruising
• Tast de ondergronden niet aan
• Bestand tegen verdunde zuren en basen, meeste oplosmiddelen, zeewater
• Gemakkelijk schuurbaar en overschilderbaar
• Waterbestendig, D4 volgens EN 204
• Temperatuursbestendigheid: -30° tot +120°C
• Oplosmiddelvrij
• Verbruik: 180 - 350 ml/m², afhankelijk van ondergrond, ruwheid, houtsoort
• Reinigen: met Rectavit DISSOL of Rectavit PUR CLEANER voor uitharding van de lijm
Toepassingsgebied
Met het kwaliteitslabel ATG 14/2976 bevestigd het Technisch Centrum voor de Houtnijverheid dat deze lijm voldoet aan de strenge eisen van de NBN EN 204 voor lijmen van het type D4. Specifiek voor alle verlijmingen, binnen die blootgesteld zijn aan een hoge vochtigheidsgraad, buiten die direct blootgesteld zijn aan alle weersinvloeden, voor constructies van deuren en ramen die moeten voldoen aan de classificatie D4 volgens EN204 voor houtconstructies. Voor het watervast verlijmen van twee poreuze materialen of één poreus en één niet-poreus materiaal zoals hout en houtconstructies, steen, natuursteen, marmer, graniet, beton, cellenbeton, polystyreen en polyurethaan plaatmateriaal, glaswol, rotswol, kunststofpanelen, metalen.Retavit Structan Express is uitermate geschikt voor verlijmingen van tropische hardhoutsoorten als afrormosia, afzelia, padoek, massarandouba, teak, ..., als ook thermisch en chemisch gemodificeerde hootsoorten (Accoya, Finti, Thermowood, Kebony) en hun afgeleiden zoals Tricoya. Rectavit Structan Express werd ook getest volgens de norm NBN EN 14257 (WATT’91-test) voor temperatuursbestendigheid.
Beperkingen
Voor het verlijmen van twee niet-poreuze materialen gebruik een Rectavit contactlijm.
Voorbereiding
De oppervlakken moeten schoon, proper, droog, stof- en vetvrij zijn. De ondergrond mag vochtig zijn, het hout mag restvocht bevatten tot max. 20%. Voor een betere hechting is het aangewezen het oppervlak op te ruwen met schuurpapier P80, het metaal moet ontroest en opgeschuurd worden tot op een St 3 niveau (volgens ISO8501-1). Rectavit Structan Express hardt uit dankzij de luchtvochtigheid en/of de vochtigheid in het materiaal. Een lichte beneveling van het oppervlak versnelt de uitharding en verhoogt het vullend effect. De te verlijmen delen moeten goed passend zijn. De maximum tolerantie is 0,2mm. Op niet-courante ondergronden, steeds een hechttest uitvoeren.
Verwerking
Rectavit Structan Express wordt aangebracht met een kitpistool, manueel of pneumatisch. De koker bovenaan opensnijden, in het kitpistool brengen en de spuitmond erop schroeven. De spuitmond afsnijden naar de breedte van de lijmstreng. Rectavit Structan Express éénzijdig aanbrengen in dotten of strengen op één van de zijden. De te verlijmen oppervlakken binnen de 5 min samenbrengen. De lijmverbinding klemmen zodat de delen niet kunnen schuiven. Persen gedurende de uitharding verhoogt de eindsterkte (min. persdruk 0,5 kg/cm² met een min. perstijd van 15 min).
Na toepassing de spuitmond reinigen met een droge doek en afsluiten met de bijhorende dop.
Veiligheid
Bevat difenylmethaan-4-4'-diisocyanaat, isomeren en homologen. Draag geschikte handschoenen en werkkledij met lange mouwen. Voldoende ventilatie voorzien. Voor verdere inlichtingen consulteer het etiket en het veiligheidsblad.
Opmerkingen
Het samenpersen van de materialen, gedurende de uitharding, is noodzakelijk om de hoogst mogelijke eindsterkte te bereiken. Bij lage relatieve luchtvochtigheid (<40%) of bij een laag restvocht gehalte van het materiaal (<7%), kan het aangewezen zijn de ondergrond licht te bevochtigen om de reactie te laten doorgaan. Grote toleranties leiden tot een langere afbindtijd en een lagere eindsterkte. Maar ook vlakheid en ruwheid zijn belangrijke parameters. De persdruk moet bvb hoog genoeg zijn, totdat het totale lijmvlak goed opeen zit. Ruwere delen moeten dus harder worden geperst, max. 8 kg/cm² (0,8 N/mm²).